Prezentacje z konferencji GRASS 2022
Prezentacje z konferencji GRASS 2022, 11-12.05.2022
Zwierzęta hodowlane a woda
Materiały z seminarium “Wpływ rolnictwa na wody powierzchniowe a zmiany klimatu”
Seminarium poświęcone rolnictwu pt. „ Adaptacja rolnictwa do zmian klimatu” odbyło się w Juchowie w dniach 17 – 19 września 2021 roku.
Próchnica glebowa esencją życia. Kompostowanie czyli niedoceniana sztuka wytwarzania próchnicy
Wykład przedstawiony podczas szkoleń dla rolników w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie dnia 04.11.2021 r. Autorką wykładu jest Pani Urszula Sołtysiak, Ekspert ds. rolnictwa ekologicznego, Rzecznik Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.
Co nowego we Wspólnej polityce Rolnej – propozycje Krajowego Planu Strategicznego
Wykład przedstawiony podczas szkoleń dla rolników w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie dnia 04.11.2021 r. Autorką wykładu jest Pani Maria Staniszewska, specjalista ds. rolnictwa w Polskim Klubie Ekologicznym.
Bilans składników nawozowych, czyli ile faktycznie substancji nawozowych potrzebują uprawy
Wykład przedstawiony podczas szkoleń dla rolników w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie dnia 04.11.2021 r. Autorem wykładu jest Pan Marek Krysztoforski, Główny Specjalista, Dział Rolnictwa Ekologicznego i Działań Rolno-Środowiskowo-Klimatycznych Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.
Rolnictwo regeneratywne – potencjalne możliwości finansowania w nowej Wspólnej Polityce Rolnej
Wykład przedstawiony podczas szkoleń dla rolników w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie dnia 04.11.2021 r. Autorem wykładu jest Pan Robert Borek, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – PIB w Puławach.
Czy nowa WPR rozwiąże problemy środowiskowe związane z rolnictwem?
Zielona reforma, która nic nie zmienia
28 czerwca 2021 ministrowie rolnictwa krajów UE, na posiedzeniu Rady ds. Rolnictwa i Rybołówstwa w Luksemburgu, przypieczętowali porozumienie w sprawie Wspólnej Polityki Rolnej (2021-27) wypracowane przez Parlament, Komisję i przedstawicieli państw członkowskich w ostatni piątek (25 czerwca). Choć oficjalne komunikaty nazywają reformę bardziej zieloną i sprawiedliwszą, nie została ona powiązana w żaden sposób z celem neutralności klimatycznej Europejskiego Zielonego Ładu, a przewidywane działania na rzecz środowiska i klimatu nie mają nic wspólnego z ambicjami z początkowej fazy projektowania reformy.
Czym jest dla nas Wspólna Polityka Rolna
Materiały – warsztaty dla rolników
Parlament Europejski zadaje cios reformie Wspólnej Polityki Rolnej
Topnieją szanse na ambitną reformę europejskiego rolnictwa po tym, jak Rada Europejska, a następnie Parlament znacząco osłabiły pro-środowiskowe zapisy w nowej WPR po roku 2022. Zdaniem organizacji ekologicznych uniemożliwi to osiągnięcie celów związanych z ochroną klimatu i bioróżnorodności, przyjętych przez Unię. Niektóre z organizacji mówią wręcz o „wyroku śmierci na małe gospodarstwa i naturę”. Wzywają Komisję Europejską, by odrzuciła w całości okrojony projekt reformy WPR i zaczęła prace od nowa.
Materiały z seminarium dla doradców
Seminarium odbyło się w dniach 29.09.202 do 1.10.2020.
Wykłady do pobrania:
Praktyki agroekologiczne w ochronie wód ograniczające straty azotu i fosforu – dr Robert Borek
Efektywność wybranych pakietów programu rolnośrodowiskowego w ochronie różnorodności biologicznej – J. Stalenga, P. Radzikowski , K. Brzezińska, M. Stańska, M. Kozak, P. Nasiłowski
Wpływ zmiany klimatu na bezpieczeństwo żywnościowe – Zbigniew M. Karaczun
Woda w rolnictwie – Maria Staniszewska
Wielofunkcyjność bagiennych stref buforowych i ich wpływ na środowisko i rolnictwo – Marta Wiśniewska
Obieg składników pokarmowych w gospodarstwie – Marek Krysztoforski
Przemiany w polskim rolnictwie a nadmiar biogenów w wodach Morza Bałtyckiego – Dr hab. Józef Tyburski
Strategia „Od pola do stołu” – najlepszy scenariusz dla zdrowia Polaków, dochodów rolników i czystego środowiska.
Od co najmniej 20 lat zarówno unijni rolnicy, jak i konsumenci domagali się zmiany Wspólnej Polityki Rolnej (WPR) na bardziej przyjazną zdrowiu, małym i średnim gospodarstwom oraz środowisku. Już w 2018 roku, podczas planowania WPR na lata 2021 – 2027, Komisja Europejska (KE) podjęła próbę reform mających na celu zahamowanie negatywnych zjawisk powodowanych przez unijny system rolnictwa przyczyniający się do wyludnienia obszarów wiejskich, zmiany klimatu, utraty różnorodności biologicznej, zanieczyszczenia wody i gleby oraz coraz silniejszego obniżania pozycji rolników w łańcuchu wartości.
O żywności. Czas na zmianę od pola do stołu.
W grudniu 2019 roku Komisja Europejska ogłosiła projekt wielkiej transformacji gospodarki i polityk Unii Europejskiej pod nazwą Europejski Zielony Ład. Jedna z jego istotnych części dotyczy rolnictwa i żywności, ujmując je w jedną strategię „od pola do stołu”.
Zmiany w rolnictwie – nowe propozycje w ramach WPR
W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat rolnictwo było dziedziną, w której zmiany następowały niezwykle intensywnie. Szerokie zastosowanie nawozów sztucznych praktycznie uniezależniło produkcję roślinną od nawozów pochodzenia zwierzęcego. Nastąpiło oddzielenie produkcji roślinnej od zwierzęcej. Użycie pestycydów na wielką skalę pozwoliło prowadzić duże uprawy monokulturowe. Zastosowanie ciężkiego sprzętu obniżyło zapotrzebowanie na pracę fizyczną. Koncentracja zwierząt i intensyfikacja hodowli umożliwiła masową produkcję mięsa i nabiału. Wszystkie te zmiany realizowane były i są zgodnie z zasadą, że poprzez maksymalizację produkcji rolnej zwiększą się dochody rolników, a wzrost ilości wyprodukowanej żywności pozwoli na zaspokojenie potrzeb rosnącej populacji świata.
Poprawa wydajności gospodarstwa rolnego poprzez zapobieganie wymywania azotu i fosforu z gleby do wód
Nawożenie gruntów rolnych jest powszechnie stosowanym zabiegiem agrotechnicznym, zwiększającym plony. Niestety, przeciętnie tylko 50% azotu dostarczanych z nawozami jest wykorzystywana przez rośliny, co oznacza, że połowa związków azotu zostaje uwolniona do środowiska i przedostaje się do wód (powierzchniowych i podziemnych), powodując straty ekonomiczne dla rolnika i problemy w środowisku wodnym. Straty związków fosforu są mniejsze, lecz jest to również groźne dla środowiska. Dlatego tak ważne jest odpowiednie zbilansowanie dawek, uwzględnienie odpowiednich terminów aplikacji i warunków glebowych.
Aby dowiedzieć się więcej pobierz broszurę: