Data/Czas
17/09/2021 - 19/09/2021
09:00 - 13:30
Polski Klub Ekologiczny w Krakowie, Koło Miejskie w Gliwicach serdecznie zaprasza na seminarium poświęcone rolnictwu pt. „ Adaptacja rolnictwa do zmian klimatu”, które odbędzie się w Juchowie w dniach 17 – 19 września 2021 roku. Seminarium będzie prowadzone hybrydowo na platformie zoom.
Program seminarium
Na seminarium będą poruszane tematy związane z niezrównoważonym gospodarowaniem biogenami, pogłębiane narastającą suszą. Uczestnicy zdobędą niezbędną wiedzę nt. efektywnego gospodarowania nawozami, wpływu nawożenia na stan wód, gleby i zmiany klimatu, jak również poznają naturalny cykl hydrologiczny w zlewni. Jednym z elementów będzie omówienie systemu z zamkniętym obiegiem biogenów oraz korzyści środowiskowych, społecznych i ekonomicznych wdrażania tego systemu w gospodarstwach rolnych. W trakcie seminarium poznamy samo gospodarstwo, rośliny uprawne, sposób chowu zwierząt, jak i działalność społeczną.
Dzień I – piątek; 17 września
18:00 | Przyjazd do gospodarstwa biodynamicznego w Juchowie |
19:00 | Kolacja |
20:00 | Zapoznanie uczestników z gospodarstwem, wstęp do rolnictwa biodynamicznego – przedstawiciel Fundacji St. Karłowskiego |
Dzień II – sobota; 18 września
7:30 – 8:30 | Śniadanie |
9:00 – 13:00 | Część seminaryjna |
9:00 – 9:10 | Przywitanie uczestników i omówienie programu seminarium |
9:10 – 9:30 | Wpływ zanieczyszczeń pochodzenia rolniczego na Morze Bałtyckie i wody powierzchniowe – Maria Staniszewska, Polski Klub Ekologiczny |
9:30 – 10:10 | Przyczyny nadmiaru biogenów w wodach Morza Bałtyckiego, recyrkulacyjne rolnictwo ekologiczne ERA i inne metody rozwiązywania problemu – prof. Józef Tyburski, Uniwersytet Warmińsko – Mazurski |
10:10 – 10:30 | Optymalizacja nawożenia dla dobra Bałtyku – prof. Jadwiga Wierzbowska |
10:30 – 10:45 | Dyskusja |
10:45 – 11:00 | Przerwa kawowa |
11:00 – 11:30 | Obieg składników pokarmowych w gospodarstwie rolnym – Marek Krysztoforski Centrum Doradztwa Rolniczego |
11:30 – 12:00 | Rola gleby w gospodarstwie ekologicznym, próchnica esencją życia –
Krzysztof Ostrowicki, Juchowo Farm |
12:30 – 13:00 | Chów i hodowla zwierząt w gospodarstwie ekologicznym – Monika Liberacka, Juchowo Farm |
13:00 – 13:30 | Strategia wprowadzenia różnorodności gatunkowej w celu zwiększenia zdolności adaptacyjnych roślin uprawnych do zmiennych warunków środowiska – dr Wiesław Podyma, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin |
13:30 – 14:00 | Zanieczyszczenie wód powierzchniowych w sąsiedztwie dużych ferm zwierzęcych – dr Jerzy Kupiec |
14:00 – 14:14 | Dyskusja |
14:15 – 14:30 | Podsumowanie teoretycznej części seminarium |
14:30 – 15:15 | Przerwa obiadowa |
15:15 – 18:00 | Część praktyczna |
15:15 – 16:30 | Część praktyczna zwiedzanie gospodarstwa – zwierzęta – oprowadza Monika Liberacka, kierownik działu zwierzęcego, Juchowo farm |
16:30 – 18:00 | Część praktyczna przetwórstwo w gospodarstwie – oprowadza Urszula Sroka |
19:00 | Kolacja |
Dzień III – niedziela 19 września
9:00 – 9:30 | Śniadanie |
9:30 – 10:00 | Część seminaryjna – Jak funkcjonuje zlewnia – naturalny cykl hydrologiczny i jego antropogeniczne zmiany odczuwalne na obszarach rolnych i leśnych – Artur Furdyna Towarzystwo przyjaciół rzek Iny i Gowienicy |
10:00 – 12:30 | Część praktyczna – Gospodarowanie biogenami i wodą w gospodarstwie biodynamicznym Juchowo – oprowadza kierownik działu roślinnego, Krzysztof Ostrowicki |
12:30 | Obiad |
13:30 | Wyjazd z gospodarstwa |