02. Optymalizacja nawożenia w rolnictwie konwencjonalnym – dla dobra rolników i Bałtyku Pobierz prezentację: Optymalizacja nawożenia w rolnictwie konwencjonalnym – dla dobra rolników i Bałtyku Sprawdź swoją wiedzę. Więcej niż jedna odpowiedź może być poprawna. Przyczyny antropogenicznia zakwaszania gleb to: nawożenie mineralne, głównie azotowe (amonowe i amidowe) oraz potasowe rozkład w glebie materii organicznej pochodzącej z resztek roślinnych i nawozów organicznych jak i również oddychające korzenie roślin są źródłem CO2, który wpływa na wzrost zakwaszenia > 90% gleb jest wytworzonych z kwaśnych skał osadowych gazowe zanieczyszczenia powietrza związane z uwalnianiem tlenków: SO2, NOx, i NH4 Zalety wapnowania gleby: przeciwdziała uruchomieniu się toksycznego glinu i innych metali ciężkich decyduje o dostępności składników pokarmowych dla roślin wapnowanie ogranicza rozkład substancji organicznej Materię organiczną w glebie uzupełniamy poprzez: ograniczenie udziału w strukturze zasiewów roślin wieloletnich stosowanie wyłącznie nawożenia mineralnego i usuwanie z pola plonu ubocznego (np. zbiór z pola słomy zbóż i rzepaku lub liści buraczanych) wprowadzamy dodatkowe źródło materii organicznej – międzyplony, przyoranie, słoma itp. Nawozy mineralne należy stosować dopiero wtedy gdy: Gdy bilans składników nawozowych jest dodatni Gdy istnieje różnica pomiędzy wymaganiami pokarmowymi rośliny, a dostarczaniem składników odżywczych w sposób naturalny (nawozy naturalne, resztki pożniwne) Optymalne pH dla przyswajania przez roślinę fosforu to: 6,4 – 7,0 3,5 – 4,5 7,0 – 8,5 Time's up